Poreznici objavili crni spisak: Pogledajte kako su najveći dužnici u plusu, a duguju državi milijarde

 • (Blic) - 05.05.2013.

  Među 500 najvećih poreskih dužnika, svaka šesta firma nalazi u se restrukturiranju. Samo prvih deset preduzeća u restrukturiranju za poreze duguje čak 197 miliona evra, a među njima su i one koji su knjižile dobit u 2012, a da nisu izmirile svoje obaveze prema državi.
  Najveći poreski dužnici

  Najveći poreski dužnici na poslednjem spisku Poreske uprave i dalje su banke u stečaju - Beobanka, Invest banka, Astra banka i Beogradska banka koje duguju skoro 100 milijardi dinara. Najveći poreski dug od 29,56 milijardi dinara ima Beobanka, a slede Invest banka u stečaju s 22,25 milijardi, Astra banka u stečaju s približno 19,22 milijarde i Beogradska banka u stečaju, koja duguje 16,1 milijardu dinara. Među najvećim poreskim dužnicima je i „Sartid“ u stečaju s dugom od blizu 6,74 milijarde.

  Odmah iza njih slede preduzeća u restrukturiranju, među kojima je i RTB „Bor“ koji je u 2012. imao profit od 1,8 milijardi danara, ali i 2,4 milijarde dinara neplaćenih poreza. S dobitkom u prošloj godini od 2,7 miliona dinara je poslovala i “Mostogradnja” koja je dužna Poreskoj upravi 1,9 milijardi dinara. Ipak, prvih deset preduzeća u restrukturiranju koja imaju najveće dugove prema državi su gubitaši sa poslovnim rezultatom od minus 6,9 milijardi dinara u 2012.

  Da ovaj dug preduzeća u restrukturiranju Poreska uprava nikad neće naplatiti potvrđuje i plan Agencije za privatizaciju, da proda samo imovinu ovih firmi, bez dugova.

  S obzirom na to da je tek svako deveto preduzeće sa spiska aktivno, malo je verovatno da će ne samo firme u restrukturiranju, već i ostale ovaj dug Poreskoj upravi ikad i vratiti. Boško Mijatović, ekonomista, kaže za “Blic” da od velikih dužnika ništa značajnije ne može da bude naplaćeno.

  - To je besmislena lista koju bi trebalo očistiti od propalih firmi, pa onda gledati da li od onih koje su žive ima neko ko duguje mnogo i takve dužnike goniti da plate svoja dugovanja prema državi. Ovako se prikazivanjem liste gde su i preduzeća u stečaju prikrivaju pravi dužnici, oni koji bi bili zanimljivi jer im se gleda kroz prste - ocenjuje Mijatović. Kako navodi naš sagovornik, takav primer je RTB „Bor“, koji posluje s dobitkom, a ne plaća poreze.

  - Tako bi svako umeo da vodi firmu - nalašava Mijatović.

  Srbija / Ekonomija / Vesti Dana  »ostatak teksta na blic.rs

Ostali izvori:
 • media1.rs (0)
 • Facebook ()
Komentari
Vaše ime: (ukoliko ste registrovan član niko ne može da koristi Vaše ime)
Vaš komentar: (molimo Vas pročitajte pravilnik)